Чат-боти - статті від HelpCrunch

Як створити чат-бот у Вайбері та навіщо він потрібен?

Щоб створити чат-бот у Вайбері, необхідно зробити всього кілька простих кроків. Читайте статтю, щоб дізнатися, які саме кроки та які переваги це дасть вашому бізнесу.

Автор Тетяна Шатаєва

Як створити чат-бот у Вайбері та навіщо він потрібен?

Як часто ви користуєтесь Viber? Щиро кажучи, я особисто використовую застосунок виключно для спілкування з сім’єю у нашому родинному чаті та своїм косметологом. Це все. 

Проте, коли я почала готуватись та збирати інформацію для цієї статті, виявилось, що моя модель користування застосунком зовсім не показник. Натомість популярність Viber в Україні стрімко зростала у 2022 році та навіть била рекорди. Так, загальна тривалість дзвінків українців за минулий рік збільшилась на 44% у порівнянні з 2021 роком та склала 48,1 млрд хвилин. 

Українці почали значно частіше читати канали та спільноти. Так кількість повідомлень, яку прочитали користувачі в Україні у 2022 році збільшилась на понад 70% у порівнянні з попереднім роком. 

Звісно, якщо щиро подивитись правді в очі, то це зростання сталося у багато чому через повномасштабне вторгнення країни-агресорки (щоб їй грець). Адже найбільше українці телефонували у застосунку Вайбер: 24-25 лютого та 31 грудня. 

А канали, що найшвидше набирали популярність були: канал Центру протидії дезінформації при РНБО України та канал Володимира Зеленського.

Але для нас, як бізнесу, має значення сам факт популярності Вайбера, як месенджера та застосунку для спілкування серед українців. Якщо користувачі часто читають канали та обирають Viber для комунікації, то зростає ймовірність, що вони сконтактують з вашим бізнесом також у цьому месенджері. А чи готові ви швидко та якісно відповісти? 

Що таке та як працює чат-бот у Viber?

Чат-бот у Viber – це спеціальна програма, яка імітує звичайного агента підтримки/учасника чату/технічного спеціаліста. Як правило, чат-бот застосовується в комерційних цілях для надання підтримки користувачам. 

Як працює цей чудо-асистент? Він реалізується через публічні акаунти, використовуючи які компанія взаємодіє з клієнтами. Керувати таким акаунтом може як людина, так і бот. 

Серед інших, функції чат-бота у Viber включають можливість надсилати рахунки, проводити оплату, запускати розсилки за номерами телефону, надсилати повідомлення типу “карусель”, що дозволяють прокручувати елементи горизонтально та обирати дію з цим конкретним товаром (опис, ціна, купити).

Навіщо бізнесу потрібен чат-бот для Viber?

Можливо, у вас вже є акаунт у Вайбері, клієнти вам вже надсилають повідомлення, ви надаєте підтримку настільки оперативно, наскільки це можливо. І в принципі, все йде непогано, то навіщо ж вам тоді чат-бот у застосунку? 

Що ж, підготуйте олівець і відмічайте, скільки “так” ви отримаєте на питання нижче. 

  • Клієнти часто пишуть вам у чат/соціальні мережі/на електронну пошту?
  • Користувачі надсилають вам багато подібних запитань? 
  • Час першої відповіді на запити клієнтів незадовільний?
  • Оператори не встигають обробляти запити?
  • Ви не маєте можливості розширяти команду підтримки на разі, але хочете надавати швидкий та якісний сервіс?

Якщо ви відповіли “так” на хоча б одне з питань вище, то чат-бот у Вайбері вашому бізнесу потрібен. 

Тепер давайте більше розберемось, які функції може виконувати чат-бот для Viber. Поїхали!

Цілодобова підтримка

Одна з найкращих якостей бота – це присутність у будь-яку пору дня та ночі. Якщо користувач звернувся до вас у Viber поза робочі години, бот запустить відповідний сценарій та прийме запит від клієнта. Він може надати допомогу або просто повідомити, що нікого з агентів підтримки на разі немає на місці, і відповідь буде надана якнайшвидше, як тільки працівники розпочнуть робочий день. 

Обробка частих запитів

Хоч всі ми різні, питання часто задаємо подібні (Google знає все про це 😉 Налаштуйте Viber чат-бота так, аби він відповідав на популярні запити клієнтів, як то більш детальний опис пропозиції, ціни, умови повернення, терміни доставки, і т.п. Бот може пропонувати меню з кнопками, а користувач буде обирати одну з частих тем і отримувати відповідь.

Економія бюджету на розширенні команди

Якщо заінвестувати достатньо часу та детально продумати сценарії для свого чат-бота, то він може стати ледве не додатковим агентом підтримки у команді. Також, автоматизуючи процеси ви завжди заощаджуєте час та гроші. 

Кваліфікація потенційних клієнтів

Чат-бот у Вайбері може ставити питання новим користувачам та оцінювати, чи конкретна особа зацікавлена в покупці, чи ні. Якщо так, бот запитає кілька деталей та контактні дані людини. Пізніше команда з продажу/підтримки зможе відгукнутися до користувача, щоб продовжити процес здійснення покупки. 

Прогрівання холодних лідів

Може бот і не здатен на разі самостійно перетворити новоприбулого відвідувача у лояльного клієнта, але він точно може його “прогріти”. Швидко надаючи інформацію, відповідаючи на можливі заперечення, пропонуючи знижку, чат-бот у Вайбері може зробити з холодного ліда потенційно зацікавленого у покупці клієнта. 

Отримання відгуків

Чат-бот у Viber може збирати для вас відгуки клієнтів у живій розмовній формі. Якщо ви колись користувались послугами компанії Synevo, то точно отримували повідомлення у Вайбері одразу після візиту з проханням оцінити рівень сервісу. І мушу сказати, один раз я навіть пожалілася на щось і бот попросив написати більш детально, що саме мені не сподобалось. І хоч запит на отримання відгуку часта практика багатьох компаній, я дуже запам’ятала той раз і зафіксувала приємне відчуття, що моя думка має значення. 

Як створити чат-бот для Viber?

Давайте покроково розглянемо, як створити чат-бот для Вайбер. 

  1. Перейдіть в адмін панель застосунку на вашому комп’ютері. При цьому важливо, щоб додаток був встановлений вже на вашому смартфоні.
Create chatbot in Viber_1

2. Зареєструйтесь, якщо у вас ще немає акаунту у Viber або впишіть номер свого телефону та авторизуйтесь. 

3. Viber надішле вам код у повідомленні, впишіть код та натисніть “Далі”.

Chatbot in Viber_2

4. Натисніть кнопку “Створити чат-бот акаунт”.

Chatbot in Viber_3

5. Додайте фото, яке буде аватаром вашого бота та по черзі заповніть всі поля.

Chatbot in Viber_4
  • Account Name – це ім’я, що буде відображатись у заголовку у бота
  • URI – це ідентифікатор, за допомогою якого можна буде знайти бота у пошуку
  • Category – виберіть одну із 7 основних категорій (локальний бізнес; компанії, бренди та продукти; люди; цікаві місця; групи; організації та інституції; розваги)
  • Subcategory – оберіть підкатегорію, яка найбільше відповідає вашій діяльності
  • Language – виберіть основну мову спілкування бота
  • Account Description – це ідеальне місце, щоб описати, про що ваш бот, навіщо, які завдання може допомогти вирішити
  • Website Address – за бажанням, тут ви можете вписати адресу свого сайту
  • Email Address – впишіть адресу електронної пошти
  • Location – вказування місця базування вашої компанії є обов’язковим полем для заповнення.

Заповнений профіль може виглядати наступним чином.

Чат-бот у вайбері_5

Далі погоджуємось на обов’язкові умови від Viber та натискаємо “Створити” профіль.

Чат-бот у вайбері_6

6. Після цього ви отримаєте власний токен, що дозволяє інтегрувати чат-бот у Вайбері з іншими програмами та керувати ним у різноманітних конструкторах. Знаю, зараз це може звучати заплутано, але вже у наступних кроках ви все зрозумієте.

Чат-бот у вайбер_6

7. Скопіюйте токен та вставте його в обраному конструкторі для будування та редагування чат-ботів. Ми покажемо процес на прикладі платформи для підтримки клієнтів HelpCrunch, однак якщо ви обрали іншу платформу, то запевняю вас, процес буде виглядати подібно, тож ви швидко у всьому розберетесь.

Примітка! Якщо ви володієте навичками програмування чи маєте бажання створити власного бота за допомогою розробників на Rest, Python, Node.JS, то для вас буде корисною ця документація, розміщена на офіційному сайті Viber.

8. Увійдіть або зареєструйтесь на обраній платформі для багатоканальної підтримки клієнтів. Тут ви можете зареєструватись на випробувальний термін платформи HelpCrunch та отримати 14 днів безкоштовного користування (нам не потрібні дані вашої платіжної картки для цього). 

9. Перейдіть у розділ Налаштування -> Viber -> Додати бот Viber.

Чат-бот у вайбері_7

10. Вставте скопійований раніше токен у відповідне поле та відредагуйте ім’я вашого бота, що буде відображатися при спілкуванні з користувачами. 

Чат-бот у вайбер_8

11. Вітаю дорогенькі з тим, що ви дібрались до останнього кроку цієї інструкції 🙂 Бот у Вайбері підключено.

Чат-бот у Вайбері_9

Залишилось перейти в розділ “Чатбот” та налаштувати сценарій для вашого віртуального помічника у Вайбері. І все готово, користувачі відтепер зможуть отримувати швидку допомогу та відповіді на свої часті запитання без залучення операторів підтримки. 

Чек-ліст для створення ефективного чат-бота у Viber

Як тільки чат-бот для Viber підключено, починається не менш цікава та захоплююча пригода – будування сценаріїв для віртуального асистента у застосунку. 

Чому я кажу, що це цікава пригода? Бо зі зручним плинним редактором чат-ботів, процес дійсно перетворюється на щось подібне до інтерактивної гри – ви придумуєте питання, варіанти відповідей, сценарії, що розбудовуються в залежності від обраної користувачем відповіді. Хіба не цікаво? Мені аж пригадався інтерактивний фільм від Netflix Чорне дзеркало: Бузогриз (англ. “Black Mirror: Bandersnatch”).

Ось так виглядає конструктор чат-ботів у платформі HelpCrunch.

Приклад чат-бот сценарію в HelpCrunch

Нижче надаємо вам короткий чек-ліст порад для створення ефективного чат-бота у Viber. Хоч всі сценарії, бізнеси та ситуації різні, є певний перелік загальних порад, про які ми й поговоримо. 

Створіть унікальний імідж та стиль спілкування для вашого бота

Продумайте, як будуть звати вашого бота. Ми радимо одразу показати користувачам, що вони спілкуються з роботом. Безумовно, ім’я має відповідати сфері вашої діяльності та запам’ятовуватись, адже робот також є частиною ідентичності вашого бренду.

Стиль формулювання речень та спілкування також має бути унікальним. Просто дайте собі відповіді на такі питання:

  • Ваш бот має бути серйозний чи смішний/жартівливий?
  • Чи має ваш бот говорити професійною мовою чи більше приятельською?
  • Які фрази та вирази відображають ідентичність вашого бренду та відгукуються у серцях вашої цільової аудиторії? 

Зосередьтесь на конкретній задачі, яку має вирішувати ваш чат-бот

Загальний чат-бот, який має розв’язувати всі питання і виконувати всі функції – не зможе надавати якісну допомогу користувачам у Viber. Визначте основну сферу діяльності вашого бота:

  • Надання додаткової інформації по головним питанням.
  • Пропонування знижки.
  • Збирання відгуків.
  • Збір даних та прийняття запитів, коли команда не в онлайні. 
  • Кваліфікація лідів і т.п.

Зосередьтесь на одній сфері та побачите, як ефективно бот справляється зі своєю задачею. З часом ви звісно можете змінювати цілі та пріоритети вашого бота. 

Зробіть бота легким та простим у спілкуванні

Пам’ятайте, що це чат, куди люди приходять, щоб отримати швидкі, короткі та прості для виконання відповіді. Тож, не варто створювати з повідомлень бота статтю або книгу. Нехай відповіді будуть максимально чіткими та короткими, а якщо питання потребує більш розгорнутого пояснення, просто надішліть користувачу посилання на статтю з бази знань або відеоінструкцію. 

Надайте можливість продовжити розмову з агентом підтримки

Про цей пункт я волаю у кожній своїй статті, бо вважаю дійсно важливим і як користувач точно знаю, про що говорю. 

Деяким людям, наприклад клієнтам похилого віку або просто тим, хто має комплексне нестандартне питання, важливо поговорити саме з живою людиною. Якщо ви не надасте їм таку можливість, то втратите покупця або отримаєте поганий відгук. Ця проблема вирішується максимально легко. 

Додайте кнопку «Поговорити з агентом підтримки» у меню відповідей свого чат-бота у Вайбер, щоб перемкнути користувача на агента. 

Висновки

Чат-бот у Viber здатен прискроти та покращити процес обслуговування клієнтів у месенджері. На щастя, створити такий бот дуже легко та займе всього декілька хвилин, якщо ви будуєте бота за допомогою вже готового рішення як то онлайн-конструктор чи платформа для багатоканальної підтримки клієнтів. 

Хочете мати чат-бота для Вайбер вже зараз, виконайте декілька кроків описаних вище та отримуйте перевагу завдяки автоматизації. Сподіваюсь наша стаття стане вам у пригоді 🙂

Тетяна Шатаєва
Тетяна народилася в Україні. У 21 рік вона переїхала до Польщі, щоб вивчати журналістику в Жешуві. Відтоді Тетяна пише для англійських, польських та українських видань на теми пов’язані з технологічним прогресом та обслуговуванням клієнтів. У 2021 році вона приєдналася до команди контент-маркетингу HelpCrunch та невпинно пише експертні статті про найцікавіше та найкорисніше зі світу підтримки клієнтів. Окрім письменницької діяльності, Тетяна захоплюється подорожами, так вона вже відвідала понад 20 країн. На цей момент Тетяна живе в Англії та з нетерпінням чекає можливості приїхати додому в Україну. Вона також любить читати, танцювати та знайомитися з новими людьми!

Читайте також

Чат-боти для бізнесу в Україні. Сценарії використання та коротка добірка найкращих платформ

Почніть вашу історію з HelpCrunch зараз

14 днів безкоштовно. Хутке налаштування. Жодних зобов'язань.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Find out more
Allow