Чат-боти - статті від HelpCrunch

Створення чат-бота для сайту: 7 корисних сервісів

Шукаєте найкращий сервіс для створення чат-бота на сайт? Тоді вам до нас. Ми зібрали 7 платформ, які допоможуть написати бот та підвищити якість підтримки клієнтів.

Автор Тетяна Шатаєва

Створення чат-бота для сайту: 7 корисних сервісів

Чат-бот стає все більш популярною програмою, яку кожен бізнес намагається додати на свій сайт, до застосунку та соціальних мереж. Користувачі по-різному реагують на цей тренд. Хтось у захваті від можливості швидко розв’язувати питання без втручання оператора, а інші вважають, що таким чином компанії відгороджуються від покупців.

Але ми, як бізнес, знаємо, що головне завдання чат-бота – це зробити роботу підприємства ще більш ефективною за допомогою автоматизації. До того ж якщо правильно застосувати програму та дозволити клієнтам легко зв’язуватися з агентом у разі потреби, то проблем із незадоволеними покупцями не виникне.

У цій статті ми поговоримо про найпопулярніші сценарії застосування чат-бота, як написати бота для сайту без коду та які 7 корисних сервісів допоможуть вам в цьому. Поїхали!

Як бізнеси використовують чат-бот

Створення чат-бота для сайту має одну мету – автоматизувати робочі процеси. Як і будь-який інший механізм, боти створені для того, щоб спростити та прискорити роботу людини.

“Все це зрозуміло”, – скажете ви – “А конкретніше?” Здатність робота автоматизувати рутинні завдання відкриває для нас цілий перелік переваг. Залежно від можливостей конкретного чат-бота, програма може виконувати наступні задачі:

  • Залучати покупців за допомогою проактивних повідомлень
  • Кваліфікувати потенційних клієнтів
  • Підвищувати кількість продажів
  • Розв’язувати часті питання від користувачів
  • Скоротити час першої відповіді
  • Цілодобово підтримувати клієнтів
  • Збирати та аналізувати дані під час комунікації з клієнтом
  • Відповідати багатьма мовами в залежності від мови користувача

Загалом, увесь цей довгий перелік можливостей варто звести до трьох основних сценаріїв використання чат-бота: 

  1. Генерація лідів, тобто потенційних покупців. Близько 55% компаній, що використовують чат-ботів, генерують більше якісних лідів. Чат-бот вміє залучати відвідувачів за допомогою проактивних повідомлень, збирати інформацію про потенційного клієнта та передавати її до відділу продажу.
  1. Підтримка клієнтів. Чат-бот відповідає на часті запитання відвідувачів, використовуючи збережені відповіді чи посилання на статті з бази знань. Тут все залежить від того, як ви налаштуєте програму, які заздалегідь пропишете відповіді і наскільки широко покриєте базу запитів, що повторюються.
  1. Збір відгуків клієнтів. Також бот часто використовується для того, щоб приймати та запитувати зворотний зв’язок від покупців. Ви можете налаштувати програму так, щоб у разі негативного відгуку, бот відразу переводив діалог на оператора відділу підтримки. Швидке реагування на проблему незадоволеного клієнта може значно знизити шкоду репутації бренду.

Як створити чат-бот для сайту: покрокова інструкція

Для того, щоб ви створити свій чат-бот, можна піти двома шляхами: написати бот на сайт за допомогою програмістів або вибрати платформу для створення бота.

Малим та середнім бізнесам з невеликим штатом співробітників та бюджетом, ми рекомендуємо другий варіант. В цьому випадку вам не знадобляться навички програмування і ціна на сервіс потішить. До того ж це найшвидший спосіб додати чат-бот на свій сайт: підписуєтеся на обрану платформу і через кілька хвилин вже запускаєте бот на вашому сайті.

Якщо ви вирішили піти саме цим шляхом та скористатися послугами сервісу, то я маю чудову новину. Вибір платформ для створення чат-бота величезний, і ви легко зможете знайти відповідний варіант.

Розгляньмо крок за кроком, як створити чат-бот на сайт без коду.

  1. Визначтеся із завданнями, які має вирішувати ваш чат-бот

Насамперед варто визначитися, які задачі мусить вирішувати ваш бот. Залежно від відповіді й залежатиме вибір платформи. Деякі сервіси пропонують стандартних ботів, а інші фокусуються на інструментах зі штучним інтелектом.

  1. Виберіть платформу для створення чат-бота

Найважливіше – визначитися із сервісом. Варіантів на ринку багато, тому ми підготували невеликий перелік критеріїв, на які варто звернути увагу під час вибору платформи:

  • Зрозумілий та зручний у використанні редактор для створення ботів
  • Можливості бота, які пропонує цей інструмент
  • Наявність додаткового функціонала (що ще крім чат-бота пропонує ця платформа?)
  • Ціна/цінність інструменту

Більшість платформ надають безплатний пробний період. Це чудова можливість перевірити, чи підходить даний інструмент вашій компанії.

  1. Зареєструйтесь та встановіть віджет на свій сайт

Залежно від платформи цей крок може виглядати по-різному. Але не хвилюйтеся, одразу після реєстрації, ви отримаєте лист вітання з підказками, як почати користуватися платформою. Наприклад, компанія HelpCrunch повністю веде та допомагає клієнтам на кожному кроці встановлення інструменту, а також пропонує відеодзвінки для демонстрації роботи сервісу.

Як правило, достатньо скопіювати код віджета та додати його до сайту. Це займе кілька хвилин і ви точно впораєтеся без допомоги програмістів.

  1. Зайдіть в меню Чат-бота на платформі та ознайомтеся з редактором

У більшості сервісів ви зможете потрапити до меню Чат-бота, натиснувши на іконку робота 🤖 на панелі інструментів. Багато платформ пропонують кілька шаблонів сценаріїв застосування чат-бота на вибір. Як правило, у шаблонах ви знайдете найпопулярніші випадки використання, такі як: генерація лідів, збирання контактної інформації, спеціальні пропозиції для клієнтів та інші.

  1. Адаптуйте шаблон або створіть свій сценарій поведінки чат-бота

Як на мене, це найцікавіша частина. Саме тут ви можете дати волю своїй творчості та відредагувати один із шаблонів чат-бота або створити ланцюжок поведінки чат-бота з нуля. Це процес, що захоплює, адже саме ви вирішуєте, яке повідомлення надішле бот, чи варто додати посилання або картинку до повідомлення і яка дія в залежності від відповіді буде наступною.

  1. Запустіть чат-бот для сайту

Як тільки сценарій повністю готовий та вичитаний кілька разів, залишається запустити чат-бот на сайт. Деякі сервіси пропонують попередній перегляд бота перед запуском, але це не обов’язкова функція. Достатньо після запуску зайти на свій сайт і спробувати поговорити з чат-ботом. І все готово!

7 корисних сервісів для швидкого створення чат-бота для сайту

Дев’ять інструментів описаних нижче – це сервіси, які не вимагають від користувача навичок програмування. Просто реєструєтесь на платформі та починаєте будувати свій перший чат-бот. 

Натомість один із представлених сервісів – це система машинного навчання з відкритим кодом. У цьому випадку вам знадобиться вміння програмувати для того, щоб створити чат-бот. Але чи є це для вас перепоною? Розберемось з усім далі. 

Без зайвих обговорень, перейдімо до списку найкращих платформ, на нашу суб’єктивну думку ☺️

1. HelpCrunch

чат-бот от HelpCrunch
Як виглядає чат-бот від HelpCrunch

HelpCrunch – це український сервіс, що з 2016 року пропонує інструмент для комунікації з клієнтами компаніям по всьому світу. Все починалося з онлайн-чату, і за цей час платформа додала до свого функціонала базу знань, можливості email-маркетингу і, звичайно, чат-бот.

Чат-бот від HelpCrunch дозволяє бізнесам автоматизувати підтримку клієнтів і бути на зв’язку з користувачами 24/7. Він легко впорається з запитами, що повторюються, збере дані користувачів, поставить питання для кваліфікації потенційних клієнтів, додасть теги і, при необхідності, переведе діалог на агента підтримки.

Редактор чат-бота – це радість для очей. Приємні кольори, зрозуміле керування, широкі можливості. Ви можете побудувати свій сценарій чат-бота з нуля або адаптувати один з підготовлених шаблонів. По суті, запустити свій перший бот можна за лічені хвилини.

Візуальний редактор чат-ботів від HelpCrunch

Основні переваги:

  • Легке керування
  • Широкі можливості кастомізації віджета
  • Додатковий функціонал (онлайн-чат, база знань, email-маркетинг та попапи)
  • Чат-бот кваліфікує лідів, відповідає на часті питання, ставить теги, збирає контактні дані, пов’язує з агентом підтримки
  • Доступна ціна

Доступні мови інтерфейсу та/або чат-бота: українська, російська та англійська

Пробний період: 14 днів

Рейтинг: 4.8 ⭐⭐⭐⭐⭐

Ціна: Функціонал чат-бота доступний у тарифі “Професійний” за $25/місяць за одного оператора. У пакеті ви отримуєте онлайн-чат, базу знань, автоповідомлення, конструктор попапів та до 50 активних сценаріїв чат-ботів.

Висновок: Найкраща платформа для створення чат-бота з широким додатковим функціоналом для ефективної підтримки клієнтів 24/7. Доступна ціна та висока якість.

2. Kwizbot

Kwizbot-чат-бот-головна-сторінка

Kwizbot – це платформа для створення чат-ботів від київської компанії Evergreen IT, що займається розробкою програмного забезпечення. Сервіс відрізняється своєю омніканальністю, багатомовною підтримкою та широкими можливостями інтеграції. За допомогою Kwizbot ви можете створювати та запускати чат-боти без допомоги розробників.

Компанія пропонує шаблони та рішення для контакт-центрів, рітейлу, страхування, банків та клінік. Що цікаво, чат-бот вміє розпізнавати текст по фото. Коли це може знадобитися? Наприклад, якщо клієнт мусить вказати паспортні дані, то може просто вислати фото документа в чат, бот розпізнає необхідно інформацію самостійно. 

Kwizbot пропонує візуальний конструктор чат-ботів для створення сценаріїв без коду. Редактор включає інтеграції з платіжними системами, що особливо корисно для бізнесів, що займаються онлайн-продажем товарів.

Основні переваги:

  • Зрозумілий інтерфейс
  • Можливість створення чат-бота для Telegram, Viber, Facebook
  • Інтеграція з платіжними системами
  • Можливість розпізнавання тексту по фото
  • Сканер і генератор штрих- та QR-кодів

Доступні мови інтерфейсу та/або чат-бота: українська, російська, англійська та інші

Пробний період: не надають

Рейтинг: інформація відсутня

Ціна: від $3,000 на рік, що включає 1 активний бот та до 20 операторів. 

Висновок: Ця платформа підійде середнім та великим підприємствам, які мають велику кількість звернень та чималий штат операторів. 

3. Boost.ai

Boost-ai-homepage

Boost.ai – одна з найкращих платформ для створення чат-ботів зі штучним інтелектом, якщо ви шукаєте розумного бота здатного імпровізувати. Не вірите? Перейдіть на сторінку сервісу та запитайте в бота: “Як справи?” 

Програма включає інтеграцію зі Slack, Facebook Messenger, Zendesk, Salesforce та іншими сервісами.

Це розумний чат-бот, що вміє розпізнавати запити клієнтів навіть якщо вони не містять ключових слів або користувач припустився помилки в написанні. Також програма здатна до самонавчання, яке не потребує додаткових зусиль від розробників. 

Тут ви отримуєте візуальний редактор, який можна швидко опанувати і почати створювати своїх чат-ботів. Користувач просто обирає галузь, тематику і будує свій сценарій. Якщо є потреба, можна скористатися шаблоном.

Основні переваги:

  • Легке управління
  • Можливість бота до самонавчання
  • Голосовий бот (впровадження та розпізнавання)
  • Вміє розпізнавати слова з помилками та імпровізувати
  • Велика кількість інтеграцій

Доступні мови інтерфейсу та/або чат-бота: російська, англійська, польська та інші, натомість української поки немає в переліку.

Пробний період: 10 днів

Рейтинг: 4.8 ⭐⭐⭐⭐⭐

Ціна: деталі за запитом

Висновок: Чудовий інструмент для будування чат-бота зі штучним інтелектом, що вміє невимушено спілкуватися з клієнтами та надавати їм необхідну допомогу. Варто розважити великим підприємствам, що мають широку базу покупців та звернень.

4. Tidio

Tidio-чат-бот-главная-страница

Чат-бот від Tidio можна побудувати для вебсайту або Facebook Messenger. Сервіс пропонує понад 17 інтеграцій, включаючи Zendesk, Wix і навіть JavaScript API.

У розпорядженні користувачів 30 шаблонів готових сценаріїв для чат-бота, включаючи комунікацію з відвідувачами, які залишили онлайн-кошик, не оформивши замовлення. Чат-бот так само вміє збирати відгуки покупців для поліпшення послуг.

Як і більшість інших візуальних редакторів цей конструктор чат-ботів складається з кроків. Кожен блок являє собою дію, яку бот здійснює у відповідь на певну поведінку клієнта. Ви зможете швидко освоїти редактор і створити чат-бот на сайт.

Основні переваги:

  • Просте налаштування
  • Зрозумілий інтерфейс візуального редактора
  • 16 різних тригерів для ботів
  • Використання технології NLP (обробка природної мови)
  • Великий вибір різних інтеграцій (MailChimp, Zapier і т.д.)

Доступні мови інтерфейсу та/або чат-бота: російська, англійська та інші, натомість української поки немає в переліку. 

Пробний період: 7 днів

Рейтинг: 4.7 ⭐⭐⭐⭐⭐

Ціна: від $52/місяць за 3 операторів.

Висновок: Загалом, платформа підійде онлайн-магазинам, для яких важливо відстежувати відвідувачів, що повернулися, пропонувати знижки та аналізувати кількість продажів.

5. Verloop

Verloop-чат-бот-головна-сторінка

Verloop – це платформа чат-ботів зі штучним інтелектом, що використовує передові технології НЛП і ML для створення ефективних ботів для обслуговування клієнтів. Програма доступна на кількох каналах комунікації, включаючи WhatsApp, Facebook, Instagram, вебсайт та інші.

Сервіс пропонує функціонал, що націлений на створення чат-ботів для банківської галузі, тревел індустрії, нерухомості, страхування, харчування, електронної комерції, логістики та інших сфер застосування.

Щоб забезпечити узгодженість роботи всіх інструментів, платформа пропонує інтеграцію з такими додатками, як Zapier, Google Analytics, Google Sheets, Shopify, Zendesk тощо.

На жаль, редактор для створення чат-ботів не є вповні інтуїтивним, проте надає чудові можливості генерації лідів особливо для інтернет-магазинів. 

Основні переваги:

  • Багатоканальна платформа чат-ботів
  • Широкі можливості інтеграцій
  • Плагіни для онлайн-чату
  • Підтримує понад 15 мов
  • Базова аналітика роботи чат-бота

Доступні мови інтерфейсу та/або чат-бота: англійська та багато індійських мов, натомість російська та українська не згадуються в переліку.

Пробний період: доступний, деталі за запитом

Рейтинг: 4.7 ⭐⭐⭐⭐⭐

Ціна: деталі за запитом.

Висновок: Платформа підійде для підтримки клієнтів та генерації лідів компаніям, що працюють у різних галузях.

6. Botsify

Botsify-homepage

Botsify пропонує досить простий у використанні конструктор для створення розумних чат-ботів на сайт, а також для Messenger і навіть Slack. Як і на інших платформах, програма вміє легко переводити діалог на агента підтримки, якщо у цьому є потреба.

До великих брендів, що використовують цю платформу чат-ботів зі штучним інтелектом, входить Unilever, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Unicef ​​та інші.

Завдяки шаблонам, що налаштовуються, і візуальному редактору, ви зможете швидко освоїти програму і створити свій перший бот без навичок програмування.

Botsify-чат-бот-редактор
Botsify редактор чат-бота

Основні переваги:

  • Багатоканальна платформа чат-ботів із штучним інтелектом
  • Можливість перевести чат на оператора 
  • Багатомовність з доступом до понад 190+ мов
  • Інтеграція зі сторонніми застосунками
  • Простий у використанні

Доступні мови інтерфейсу та/або чат-бота: деталі за запитом

Рейтинг: 4.4 ⭐⭐⭐⭐

Пробний період: 14 днів

Ціна: $49/місяць за два активні чат-боти

Висновок: Простий у використанні конструктор для створення розумних чат-ботів на сайт та інші застосунки.

7. Giosg 

Giosg-головна-сторінка

Giosg – це ще один чудовий варіант для створення чат-ботів, що відповідають на часті питання та генерують ліди. 

Чат-бот Giosg використовує передовий механізм машинного навчання, щоб програма могла спілкуватися з користувачами легко та невимушено. Бот отримує запит, обробляє його та підбирає відповідь зі своєї бази знань. 

Сервіс надає можливість створити бота для взаємодії з клієнтами також у Facebook Messenger, за допомогою SMS-повідомлень та електронної пошти. Всі діалоги потрапляють в єдину скриньку, звідки оператори вже відповідають на чати. 

Редактор бота виглядає незвично та не схожий на всі попередні конструктори. Попри це, він надає користувачам широкі можливості створення різноманітних дизайнів та редагування кожного повідомлення, що надсилає бот.

Основні переваги:

  • Вбудований інструмент A/B-тестування чат-бота
  • Детальні візуальні звіти для відстеження ефективності
  • Інтеграція з CRM та програмним забезпеченням для автоматизації маркетингу
  • Понад 30 тригерів для ініціювання розмови
  • Простий у використанні

Доступні мови інтерфейсу та/або чат-бота: англійська, фінська та шведська, натомість української поки немає в переліку. 

Рейтинг: 4.6 ⭐⭐⭐⭐

Пробний період: 30 днів

Ціна: від $260/місяць, що включає чат-бот, онлайн-чат та інтеграція з Facebook і Zapier.

Висновок: Багатофункціональна платформа, що надає можливість створення розумного чат-бота, однак ціна може виявитись занадто високою для малих та середніх підприємств. 

Підсумок

Платформ для створення чат-бота для сайту існує десятки, тут ми показали лише малу частину. Але якщо уважно вивчити сервіси представлені вище, то точно можна знайти варіант, який пасує саме вам. 

Почніть із безплатної версії або пробного періоду, такий підхід допоможе визначитися, чи подобається вам платформа, чи справляється бот із завданнями та чи комфортно вам працювати в редакторі.

Ми зі свого боку рекомендуємо платформу HelpCrunch, яка пропонує не тільки якісний чат-бот, але й серію інших інструментів для підтримки клієнтів. Розпочніть безплатний 14-денний пробний період вже сьогодні.

Тетяна Шатаєва
Тетяна народилася в Україні. У 21 рік вона переїхала до Польщі, щоб вивчати журналістику в Жешуві. Відтоді Тетяна пише для англійських, польських та українських видань на теми пов’язані з технологічним прогресом та обслуговуванням клієнтів. У 2021 році вона приєдналася до команди контент-маркетингу HelpCrunch та невпинно пише експертні статті про найцікавіше та найкорисніше зі світу підтримки клієнтів. Окрім письменницької діяльності, Тетяна захоплюється подорожами, так вона вже відвідала понад 20 країн. На цей момент Тетяна живе в Англії та з нетерпінням чекає можливості приїхати додому в Україну. Вона також любить читати, танцювати та знайомитися з новими людьми!

Читайте також

Почніть вашу історію з HelpCrunch зараз

14 днів безкоштовно. Хутке налаштування. Жодних зобов'язань.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Find out more
Allow