Чат-боти - статті від HelpCrunch

Як створити чат-бот для Telegram для покращення підтримки клієнтів?

Є простий спосіб створити чат-бот для Telegram, аби покращити підтримку клієнтів. Ми описали 9 кроків, які ви можете виконати просто сьогодні.

Автор Тетяна Шатаєва

Як створити чат-бот для Telegram для покращення підтримки клієнтів?

Якось замовляючи воду в бутлях, я була приємно шокована. Під час першого замовлення за допомогою бота в Telegram, я ввела свою адресу та платіжні дані. 

За певний час, коли прийшов момент знову робити замовлення, я склала його всього в один клік у діалозі з ботом, адже він вже мав всі мої збережені дані. Це просто вау! Уявляєте, жодних дзвінків, електронних листів, підтверджень, а легкий та простий сервіс без зайвої метушні. 

Добре, годі історій. Якщо ви вже опинилися тут, то балачки вам ні до чого, а хочеться одразу переходити до дій. Саме тому теоретична частина у цій статті мінімальна, натомість ми зосередилися на конкретних дієвих кроках, що приведуть вас до створення чат-бот в Телеграм. 

Спершу, ми коротко наведемо кілька статистичних даних щодо зростаючої популярності додатка Telegram в Україні, потім перейдемо безпосередньо до основної частини, де покроково розкажемо, як створити чат-бот в Телеграмі, а далі наведемо кілька прикладів ботів у додатку від українських бізнесів.

Вперед!

Навіщо створювати чат-бот в Telegram?

Відповідь на це питання здається очевидною, адже популярність соціальних мереж постійно зростає. Пригадайте, коли ви в останній раз відправляли комусь SMS? А повідомлення в месенджері? Так само і клієнти, вони хочуть комунікувати з будь-яким бізнесом у звичний для них спосіб – надсилаючи повідомленнях в улюблених месенджерах.

Проте у цій статті, ми хочемо виокремити та поговорити саме про Telegram. Хоч його походження викликає певні суперечки (адже це розробка росіянина), проте популярність додатка в Україні беззаперечна. 

Більш того, з початку повномасштабної війни росії проти України, месенджер здобув приріст аудиторії +5%. А час використання збільшився у цілих 8 разів. Подивіться на графік часу використання Telegram в Україні, створений на основі нового дослідження Kantar CMeter.

Kantar-study-Telegram

Тут ми представляємо факти, що актуальні для бізнесу в Україні сьогодні, проте не робимо жодних висновків, чи ця тенденція є позитивним, чи негативним явищем. Залишаємо це на ваш розсуд, дорогі читачі. Однак, якщо вам хочеться розібратись в цьому питанні детальніше, у цій статті є досить цікава інформація.

Тож, підсумуємо і коротко перелічимо основні причини створення чат-бота у Telegram:

  • Збільшення чисельності аудиторії та часу користування додатком в Україні.
  • Зручність користування для клієнтів.
  • Висока швидкість реакції та надсилання відповідей на запити.
  • Допомога команді підтримки в розв’язанні повторюваних задач/частих запитань.
  • Доступність 24/7.

Як створити чат-бот для Telegram з метою підтримки клієнтів?

Одними з перших серед усіх месенджерів, чат-боти з’явилися саме у Telegram. Процес їх створення досить простий та не займе у вас багато часу. А найпрекрасніше, що у цій статті ми також розповімо вам, як керувати та будувати сценарії для свого Telegram-бота за допомогою універсальної платформи для підтримки клієнтів HelpCrunch

Тож, поїхали!

1 крок. 

Запустіть додаток Telegram (бажано десктопну версію для зручності) та увійдіть у свій обліковий запис. У полі пошуку введіть @BotFather (в додатку це головний бот, що дозволяє створювати всі інші) та оберіть бота. 

Telegram chatbot_1

Крок 2. 

Натисніть “Розпочати”, що запустити взаємодію з ботом. У відповідь ви отримаєте перелік команд, які може виконати бот.

Telegram chatbot_2

Крок 3. 
З переліку оберіть команду /newbot, щоб створити нового чат-бот для Телеграм.

Telegram chatbot_3

Крок 4. 

Придумайте назву для свого бота. Обов’язковою умовою є те, щоб бот мав наприкінці приставку бот. Таким чином користувачу буде одразу зрозуміло, що він спілкується з ботом, а не живим агентом підтримки. 

Важливо зазначити, що ім’я має також бути унікальним. Якщо його вже хтось використовує, то бот попросить вас вибрати інше ім’я.

Telegram chatbot_4

Крок 5. 

Після вдалого створення, ви отримаєте повідомлення з посиланням на свого бота t.me/<ім’я_бота>, рекомендації щодо додавання опису, секції та аватарки вашого бота. Щоб перейти до налаштування цих параметрів натисніть команду /help

Проте найголовніше, що нас цікавить у цьому повідомленні – токен. Це набір цифр та букв виділений червоним кольором. Цей токен дозволяє вам керувати та налаштовувати свого бота за допомогою будь-якого онлайн-конструктора, або програми для обслуговування клієнтів, що пропонує інтеграцію з Telegram. 

Так, наприклад, щоб підключити бота до платформи HelpCrunch, скопіюйте токен.

Telegram chatbot_5

Крок 6.

Зареєструйтесь на платформі HelpCrunch, якщо ще цього не зробили. Це надасть вам безкоштовний доступ на 14 днів до всіх функцій програми, включаючи онлайн-чат, чат-бот, базу знань, єдину скриньку для повідомлень від клієнтів та багато іншого.

Прочитайте більш детально, як встановити HelpCrunch тут. А ми рухаємось далі 🙂
Увійдіть у свій обліковий запис на платформі та перейдіть у розділ Налаштування -> Канали -> Telegram.

Telegram chatbot_6

Крок 7.
Далі натисніть Додати бот Telegram у верхньому правому куті.

Telegram chatbot_7

Крок 8. 
Вставте скопійований попередньо токен у спеціально відведене для цього поле. Після цього натисніть Підключити бот.

Telegram chatbot_8

Крок 9.

Готово! Чат-бот підключено.

Telegram chatbot_9

Тепер ви можете легко створювати сценарії для свого бота у конструкторі HelpCrunch, оновлювати, запускати, зупиняти та дивитись статистику.

Для цього просто перейдіть до розділу платформи Чатбот -> Канали -> Telegram. Та оберіть Пустий ланцюжок або один із шаблонів. Але це історія вже для зовсім іншої статті 😉

Telegram chatbot_10

Приклади чат-ботів у Telegram від українських компаній

Багато компаній на сьогодні створюють ботів в Telegram для покращення підтримки клієнтів. Так, наприклад, чат-бот від Нової Пошти може швидко підказати вам статус вашого відправлення за номером накладної.

Telegram chatbot example_1

Компанія ПриватБанк також має власного чат-бота у Telegram для надання підтримки клієнтам.

Telegram bot example_2

Маркетплейс модного одягу Kasta у 2021 році представив бот у Telegram, який проводить експрес-оцінку образу користувача. Цікавий опис 🤩

Kasta bot telegram

Школа з програмування в Україні GoIT також пропонує скористатись послугами чат-бота в Telegram для вивчення англійської мови.

Telegram bot example_3

Український обсмажувальник 3 Champs Roastery запустив Telegram-бот для доставки кави. Він також надає багато інших можливостей, як то, наприклад, посилання на блог, оптові продажі, а також кнопка Інформація про каву.

Telegram bot roastery example

Висновки

Чат-боти у Телеграм мають широке застосування та потенціал. Практично, будь-який бізнес у будь-якій сфері може отримати переваги від використання бота в месенджері. Клієнти отримують швидкі автоматичні рішення, а ви більше часу, щоб зосередитись на інших задачах.

Також важливо не тільки створити бота, але й мати можливість зручно ним керувати, будувати/редагувати сценарії та тому подібне. Для цього вам знадобиться універсальна платформа для підтримки клієнтів, як то HelpCrunch, яка будується в Україні з великою любов’ю ♥️ 

Якщо ви вже готові переходити до дій, то просто виконайте кілька кроків описаних вище і почніть пригоду з новеньким ботом в Telegram.

Тетяна Шатаєва
Тетяна народилася в Україні. У 21 рік вона переїхала до Польщі, щоб вивчати журналістику в Жешуві. Відтоді Тетяна пише для англійських, польських та українських видань на теми пов’язані з технологічним прогресом та обслуговуванням клієнтів. У 2021 році вона приєдналася до команди контент-маркетингу HelpCrunch та невпинно пише експертні статті про найцікавіше та найкорисніше зі світу підтримки клієнтів. Окрім письменницької діяльності, Тетяна захоплюється подорожами, так вона вже відвідала понад 20 країн. На цей момент Тетяна живе в Англії та з нетерпінням чекає можливості приїхати додому в Україну. Вона також любить читати, танцювати та знайомитися з новими людьми!

Читайте також

Почніть вашу історію з HelpCrunch зараз

14 днів безкоштовно. Хутке налаштування. Жодних зобов'язань.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Find out more
Allow