Бізнес під час війни

10 і 1 спосіб залишитися продуктивним, коли у світі існує росія

Ми знаємо не з чуток як це, коли у світі й досі існує росія. Аби підтримати бойовий дух, команда HelpCrunch вирішила поділитися своїми рецептами продуктивності попри все. Сподіваємось, ви знайдете для себе щось цікаве!

Автор Олеся Мельніченко

10 і 1 спосіб залишитися продуктивним, коли у світі існує росія

Сьогодні ми вирішили трошки відхилитися від курсу та відпочити від традиційних, серйозних тем на нашому блозі. Адже зараз, як ніколи, потрібно отримувати й позитивні емоції. Спочатку розповім, як народилася тема для статті, яку ви зараз читаєте. Спойлер: дуже легко та невимушено 😁 

Передмова

Був дощовий вечір четверга, листопад. Ксенія, спеціалістка з PPC у HelpCrunch, влучно зауважила, що попри всі труднощі, відсутність світла/тепла, загрози та негаразди, команда HelpCrunch залишається на зв’язку, позитиві та працює заради клієнтів. Бо ми – українці, сильна нація! 🇺🇦

мем this is fine

Анастасія, наша Head of Content, поділилася думкою, що хотіла б навіть вести щоденник із нотатками про події сьогодення. Як пам’ять. А я додала, що можна потім видати книгу «100 і 1 спосіб залишитися при тямі та продуктивним, коли росія лютує». 

Звучить як бестселлер! А може напишемо такий блог-пост?, – каже Анастасія. 

Далі – все як в тумані… 🤪

Презентуємо це гумористично-прикладне оповідання та реальні способи, якими HelpCrunch користується щодня, аби робити продукт ще якіснішим, а ментальне здоров’я – стабільнішим.  

«Світла немає, працюю з LTE» або наші способи підтримки продуктивності в теперішніх реаліях 

Саме ця фраза зустрічається у Slack та Telegram нашої команди все частіше. Так, ми теж ловимо той LTE біля вікон та балконах, женемося по місту за світлом, заряджаємо ґаджети у торгових центрах (якщо там, звісно, є електроенергія), але все ж таки працюємо. 

Як нам це вдається? Ділимося з вами способами, якими ми користуємось, аби не втратити клепку в ці буремні часи, підтримувати один одного та жартувати, ніде правди діти. 

Спосіб 1. Гумор 

Якщо гумор та сміх – це захисна реакція організму, то ми добре захищені 🥷🏻 HelpCrunch ніколи не бракувало почуття гумору, а зараз воно активізувалося ще сильніше.

Telegram-чат відділу маркетингу HelpCrunch став неабиякою підтримкою та джерелом щирого гумору. Лідія, Head of Outreach, жартує про те, що аби завжди було світло та тепло, треба просто мати власний будинок…або ж лягти на стаціонар до лікарні: 

переписка команди маркетингу HelpCrunch
Telegram-чат команди маркетингу HelpCrunch

Досі достеменно не відомо, чи Юлія, спеціалістка з аутрічу, дійсно «карабкалася на гору», перебуваючи у Львівській області, аби відписати Лідії за відсутності зв’язку та світла. Але дякуючи нашій багатій уяві, ця картина з’явилася перед очима 😁 

скрин з Telegram команди маркетингу
Юлія ділиться актуальним жартом з Твіттеру @by_by_duck

«Зв’язок геть зовсім відпав, сподіваюся, що моє повідомлення дійде.» – написала Ксенія із надією в серці. Повідомлення дійшло…але за 3 години. Так і живемо: для того, щоб надіслати повідомлення, стоїмо на балконі у пошуках сигналу та танцюємо танці з бубном. Деколи все ще не віриться, що це відбувається з нами 🤷‍♀️

скрин з Telegram команди маркетингу
Коментар Ксенії після спроби надіслати повідомлення 

Разом із робочими каналами у Slack, HelpCrunch має ще один, дуже важливий для психічного здоров’я команди чат – random. Виходячи з його назви (довільний, випадковий), в ньому зберігається більшість наших жартів, приколів, життєвих обговорювань про все на світі: від актуальних мемів до геополітичної ситуації та шедеврів з Figma авторства Анастасії. 

мем від Ксенії

Не відстає й команда розробників. В перервах між плануванням спринтів, жонглюванням завданнями в Jira та наданням продукту досконалого вигляду, вони також часті спікери у каналі random: 

жарт від Юри
Юрій, Front-end розробник в HelpCrunch

А тут наш Product Manager Микола знаходиться під впливом ГУЧНИХ та, як завжди, вчасних екстрених повідомлень від ДСНС: 

жарт від Колі
Микола, Product Manager в HelpCrunch

«Гумор допомагає відволіктися і зменшити напругу, яка заважає сконцентруватись.» — коментує Микола.

Спосіб 2. Домашні улюбленці

У більшості нашої команди є додаткові джерела щастя, тепла та радості – домашні улюбленці. Тому коли колеги діляться їхніми фото, не посміхатися просто неможливо 😍  

Бібі та Марчі – собака та кіт Анастасії – часто з’являються в наших чатах. Так, ці два пухнастики чудово живуть разом на радість їхній хазяйці та й всієї нашої команди, нічого приховувати. Саме вони збирають більше таких реакцій від нас: 😍😘🥺

ліворуч Бібі, праворуч Марчі
Ліворуч – Бібі, праворуч – Марчі
Настя Head of Content

За словами Насті (на світлині праворуч), вона привчає себе «отримувати позитивні емоції від дрібниць, бо дуже багато зусиль і ресурсів витрачається на негатив і зараз дійсно важко знайти щось хороше в житті.

Якщо немає світла і немає можливості працювати, я краще вийду з собакою, куплю собі смачної кави, задоначу на ЗСУ, порадую себе чимось, що 100% принесе мені задоволення.»

І я абсолютно згодна! В цей час кожен з нас працює та вивозить на межах своїх можливостей. Але ось такі прості, здавалося б, речі, як прогулянки зі містом, зустрічі з друзями та розмови за філіжанкою кави й повертають нас до життя.

Нещодавно Ксенія «поскаржилася на нелюдські умови роботи» – їй «заважав» пес на ім’я Перчик. А ось Боня – кішка, яка завжди дуже радіє моїй присутності (хоча по ній одразу й не скажеш 😁). Маючи породу шотландська висловуха, Боня – володарка майже королівського характеру. Але вистачає одного погляду – й от вже вона сидить поряд, муркоче та забирає весь негатив, даруючи наснагу. 

ліворуч Ксенія, праворуч Боня
Ліворуч – Ксенія та Перчик, який допомагає їй запускати рекламу, праворуч – моя кішка Боня

Зі мною погодяться мої колеги та й, думаю, ви, шановний читачу: домашні улюбленці – це не просто тварини, які живуть з нами, вони – живі душі, які можуть підняти настрій, заспокоїти, насмішити, відчувати. Звісно ж, їм також буває лячно зараз, але разом веселіше та спокійніше, чи не так? 

Спосіб 3. Смачна їжа

Оскільки я особисто полюбляю випікати смачненьке у вільний час, а особливо, коли святковий сезон на носі, відсутність світла сильно знизила мої кулінарні спроби. Але й з цим пунктом виявилось не так важко.

Завдяки портативним горілкам та термосам, ми призвичаїлися: насолоджуватися гарячим чаєм та кавою, розігрівати перші страви та й взагалі готувати всю необхідну нам їжу. 

їжа в бомбосховищі

З особистого досвіду скажу, що сублімована їжа в спеціальних пакетах, яку просто можна розводити окропом теж стала у пригоді.

Але, звичайно, треба мати й поживніші продукти, які можна швидко використати та які не потребують тривалого готування: фрукти/овочі, здорові перекуси.

На світлині праворуч я працюю з підвалу будинку 10 жовтня 2022 року, маючи з собою яблуко (не забуваємо про здорове харчування!)

Ксенія влаштовує «полювання за продуктами по супермаркетам/магазинам на районі 😅 Сприймаємо це вже як квест. А пізніше ставимо рекорди зі швидкого приготування страв, поки є світло.»

А ось, наприклад, як готується до зими Юра: «Маю запас їжі на «2-3 тижні». Крупи, консерви, солодке. Супи та вермішель швидкого приготування, бо для них достатньо окропу. Кухонне спорядження. Газовий пальник з інтегрованою системою під туристичні різьбові балони + 6 балонів на 450 грамів, два термоси сумарно на три літри.»

Спосіб 4. Спорт 

Ні для кого не новина, що спорт зміцнює імунну систему. Він й в мирний час займав не останнє місце в житті нашої команди. Але зараз став тією додатковою ниточкою, що тримає нас на плаву. 

зоряне небо Києва під час блекаута

Я, наприклад, вже більше як рік відвідаю заняття з латиноамериканських танців. Останнім часом навіть помітила, що ця запальна, енергійна музика відганяє похмурі думки геть та має навіть психотерапевтичний ефект. 

Відсутність світла додала також й «кардіотренування» у наше повсякдення 😁 Наприклад, мешкаючи на 20 поверсі, я особливо гостро відчуваю м’язи ніг вже десь з 9-10 поверху. Але коли дістаюся 20 поверху, наступає відчуття особистої перемоги!

До того ж в день, коли в Києві був майже повний блекаут, встигла зробити фото нічного осіннього неба на тлі ЖК (на світлині ліворуч).

Якщо в мене «спортзал» асоціюється більше з походами на 20 поверх, то мої колеги систематично займаються спортом: 

«Моя дисципліна – це спорт. Я тренуюсь 3-4 рази на тиждень в залі з тренеркою. І це дуже допомагає правильно будувати свій день. Це розклад сну, розклад їжі, розклад роботи, розклад занять. 

Якщо весь твій день розпланований з урахуванням усіх можливих негараздів, мозку набагато простіше вивозити весь цей хаос. Тому що неважливо що і як, я знаю що в певні години певних днів я тренуюсь, після цього у мене б’юті-процедури, отже всю роботу я маю зробити до цього, інакше ніяк.» – коментує Анастасія.

Так, наш Product Manager Микола дуже різностороння людина. Він, наприклад, посилено займається тенісом і приділяв багато часу волонтерству:

Микола Product Manager

«Намагаюсь 2 рази на тиждень мати тренування з тенісу. А кожної неділі влаштовую мінітурнір з тенісу для «своїх». Це все покращує загальний емоційно-психологічний фон, що надалі впливає на мою продуктивність. 

Зараз, нажаль, призупинив свою волонтерську діяльність через деякі обставини. Але не припинив допомогати ЗСУ.» – каже Микола. 

Юлія, спеціалістка з аутрічу

А Юлія зараз, як ніколи, черпає енергію зі своїх особливих щоденних ритуалів: «Коли здається, що весь світ летить у прірву й ти разом з ним, треба зачепитись за те, що тебе врятує.

Тож зараз мене рятують мої щоденні ритуали: пробіжка на свіжому повітрі, йога, заварювання кави зранку, читання.

Це ті ритуали, які я робила до війни, і зараз вони мені потрібні, щоб відчувати внутрішню непохитність

А от Ксенія підіймає собі настрій спортом та танцями: «Коли зовсім пропадає зв’язок і інтернет, я займаюся йогою або вмикаю збережені у Google music треки і танцююю 💃.»

Cпосіб 5. Скарбничка порад

Ми в команді намагаємось бути завжди корисними один одному. Нещодавно CEO HelpCrunch Павло Павленко створив тематичний канал у Slack, де кожен може поділитися своїми лайфхаками щодо налаштування інтернет-з’єднання та наявності світла в умовах тотальної темряви. 

Тут Павло ділиться своїм відгуком про оптоволокно та наявності інтернету без світла: 

Павло Павленко

«Оптоволокно – диво. Сиджу без світла, але з інтернетом. Два повербанки живлять роутери. За спостереженнями, повербанк на 20 тис. mAh може до 8 годин тримати роутер. Тож кабель тягнеться напряму від провайдера без необхідності використовувати світчери. Відповідно, нічого не може вимкнутись на шляху від провайдера до вас. 

В кого є варіант завести собі оптоволоконний інтернет – це може бути рішенням (хоч і не панацея в випадку повного блекауту), але треба, щоб у провайдера завжди було живлення. Мені пощастило і в провайдера, сподіваюсь, стоїть генератор. Це треба уточнювати у провайдера.»

Не враховуючи цінних порад щодо придбання повербанків та модемів не за всі гроші світу, у цьому каналі можна знайти й альтернативні варіанти. Так, наприклад, front-end розробник Володимир придбав декілька кілограмів воску для свічок, а Юрій зробив «резервне світло» на кухню з акумулятора для мотоцикла, накладного вимикача та LED-стрічки. 

«Дуже полегшило задачу із роботою, коли вдалося вдома налаштувати Wi-Fi навіть за відсутності світла. Бо на початку блекаутів складно було ловити зв‘язок і не випадати з робочого процесу. Доводилося шукати місця або в кафешках, або десь у друзів в гостях, разом із їхніми домашніми улюбленцями. Але я все-таки вже звикла працювати з дому, бо мені так комфортніше і я так більш продуктивна. Тому, мабуть, задачею нумеро уно було як раз забезпечити себе інтернетом під час вимкнень світла. Тепер у рази легше.» – ділиться своїм досвідом Ксенія.

До того ж дехто з нас придбав 4G модем та картки мобільних операторів (переважно, Lifecell або Київстар). Тож щойно зникає світло, модем перемикається на мобільний інтернет і його вистачає для більшості наших робочих задач. 

Досить детально коментує ситуацію з підключенням інтернету в умовах відключення світла й наш CTO Дмитро:

«На початку перших проблем зі світлом, я помітив що деякі провайдери працюють, а інші ні. І ця ситуація повторювалась в різний час по різному: одні працювали в один час, а інші – в інший. Коли я це зрозумів, провів до квартири ще один резервний інтернет-провайдер і придбав LTE модем, в який вставив SIM-карту від свого основного номера (таку, що дублює). Це дозволило мені мати три інтернет-провайдери.

В роутері я налаштував пріоритет підключень: якщо не працює перше джерело, перемикаємося на резервний інтернет-провайдер і якщо не працює і резервний, тоді перемикаємося на LTE модем.»

Коли проблеми зі світлом стали ще більш помітними, Дмитро придбав «акумулятор на 100 ампер/годин і інвертор, який перетворював 12В на 220В». Також він «переробив електрику у квартирі, де вивів все світло на допоміжний автомат, а також одну розетку, до якої під’єднувався роутер з сервером.» Тож ви розумієте підготовку нашої технічної команди до блекаутів? 😌

Юра, до речі, ділиться власним досвідом з цього приводу та й дає загальні поради щодо зберігання води:

Юрій

«По електриці, то маю ДБЖ + автомобільний акумулятор на 80 ампер/годин, ще два акумулятори чекаю. Два повербанки на 30 та 20 mAh/годин.

Щодо інтернету, 4G-роутер + панельна кімнатна антена до нього. Під час блекауту не працює, але коли аварійні-планові відключення – більш-менш рятує.

Ще маю запас питної та технічної, фільтри. Питної десь 35 літрів, технічної зараз десь 150. Планую збільшити обʼєм технічної ще десь літрів на 100.

Вдома воду тримати можна, наприклад, у великих пластикових сміттєвих відрах/баках від 30 літрів і більше. Собі планую докупити на 120, вузький та високий, щоб не займав багато місця.»

Спосіб 6. Кіно

Насолоджуватись фільмом або новеньким відео улюбленого YouTube-блогера, коли немає світла? Легко! Ловіть декілька порад, якими користуємось і ми, аби налаштуватися на спокійнішу хвилю та продуктивний день, завантаживши фільми та відео заздалегідь з: 

  • YouTube – ви, мабуть, вже чудово знаєте про цей лайфхак, але дозвольте нагадати. Просто зайдіть на свій улюблений YouTube-канал, тицьніть три крапки та оберіть Завантажити
  • Застосунку Netflix – сервіс надає доступ для завантаження контенту з мобільного застосунку. Тому можна обрати серіали, фільми та мультфільми, які вам до вподоби та завантажити їх на телефон. 
  • На переносний SSD-диск – а цей варіант є одним з найзручніших. Такий диск не займає багато місця, представлений у безлічі магазинів та простий у використанні.
  • На комп’ютер – цей спосіб найочевидніший з усіх. Просто приємно мати власну фільмотеку та користуватися нею у часи без світла аби трошки перепочити. 

До речі, походи до кінотеатру чи звичайного театру, вистави – все це також допомагає підтримувати продуктивність на нормальному рівні. Бо, здається, тоді вимальовується й емоційний баланс. 

«Я намагаюсь повернутись до свого звичного життя, в якому було місце культурі: театру, виставкам. Додам, що стендап-комедія неабияк допомагає мені підняти бойовий дух. Наразі культура особливо дискусійна та жива. І це мене надихає.» – коментує Юлія.

Cпосіб 7. Література 

Останнім часом, книги також рятують нас від занепаду та й просто допомагають проводити час з користю коли всюди – безпроглядна темрява. 

Мені, наприклад, дуже до вподоби саме паперові книжки, бо процес читання й відчуття сторінок на дотик захоплює та не дає проходу недобрим думкам. Але багато хто в команді віддає перевагу й електронному варіанту. Погодьтеся: вони – додаткове джерело світла! 💡

Ксенія та читання

От в такій затишній атмосфері читає книгу Ксенія, коли вимикають світло.

«Читаю книжки, дивлюся серіали. Збираємось із друзями, граємо у настолки або, якщо повезе зі світлом, то у приставку.» – каже Ксенія.

Так вже склалося, що на початку року, я поповнила свою невеличку домашню бібліотеку різними жанрами, від детективів до романів та професійної літератури.

Тож якщо наші з вами смаки збігаються, пропоную свій топ книжок (до речі, ми з Ксенією вражені першим автором у переліку!): 

  • «Лінгвістика на карті світу», Рустам Гаджієв
  • «Чорні водяні лілії», Мішель Бюссі
  • «Привиди дому на пагорбі», Ширлі Джексон 
  • «Ви це зможете!», Дарка Озерна

Спосіб 8. Музика 

Аби журба не поглинала нас, маємо ще й Slack-канал, який було створено виключно для музики. 

Там ми підбадьорюємо один одного зранку та протягом всього дня, захоплюємось українськими та іноземними артистами, мотивуємо колег та й просто ділимося цікавими знахідками у світі музики. Тож якщо у вашій команді давно не було музичної паузи – беріть на замітку 😉

скрин зі Slack каналу

Спосіб 9. Зустрічі з командою офлайн 

Якщо ще декілька років тому ми всі ходили в офіс кожен день, були занурені у свої буденні справи та не розуміли свого щастя, то зараз ми, як ніколи, цінуємо живе спілкування. 

Цього року, нам вдавалося зустрітися офлайн декілька разів влітку з тією частиною команди, яка перебуває в Києві. Ми говорили, жартували, обговорювали порядок денний та просто відпочивали. 

Декілька тижнів тому, ми знову зустрілися департаментом маркетингу також тут, у Києві. Відвідали атмосферне місце, яке було гарно прикрашено до Гелловіну, спілкувалися про життя та багато сміялися. 

На жаль, на цій зустрічі не всі були присутні, бо маємо колег, які працюють з-за кордону, але ми точно знаємо, що після перемоги (яка буде скоро!) ми зустрінемось разом, як в старі добрі часи. 

команда маркетингу
Зліва направо: я, Юлія – спеціалістка з аутрічу, Ксенія – спеціалістка з PPC, Анастасія – Head of Content

Спосіб 10. Ефективний тайм-менеджмент

Поговорімо про такий пункт як організація часу в умовах відключення світла та, власне, його повернення на декілька годин на день (а якщо пощастить, то й більше). 

Впевнена, що багато хто з вас вже встиг розібратися із цим процесом. Але, можливо, в наших наступних корисних порадах ви знайдете й те, чого ще немає у вашому переліку: 

  • Розставляйте пріоритети пропрацюйте першочерговість дій після того, коли ввімкнуть світло. Наприклад, спочатку поставити ґаджети на зарядку, помити посуд, потім – запустити пральну машину, а далі – зробити легке прибирання. Важливо також не вмикати всі прилади одночасно аби не навантажувати енергетичну систему.
  • З’їжте «жабу» – згодна, вислів не дуже привабливий, але ефективний. Під «жабою» мається на увазі те завдання, яке вам не хочеться виконувати найбільше. Зробіть його першим та й квит. 
  • Сплануйте ваше завтра (наскільки це можливо) – зараз, звісно, важко щось планувати наперед, але мати хоча б якийсь концепт не завадить. Наприклад, у які проміжки часу скоріш за все вийде вирушити до магазину, заправити авто та видихнути, врешті-решт. 
  • Розподіліть робочі обов’язки з командою – у такі скрутні часи, допомагати один одному дуже важливо. Не соромтеся просити ваших колег підмінити вас, коли ви не на зв’язку та не цурайтеся робити те ж саме для них. Так ви оминете непорозуміння в робочому процесі та мінімізуєте проблеми з комунікацією.
  • Не плануйте нічого (за можливості) – а чого ні? Ви збережете нервові клітини та ще й потім зробите всі справи набагато швидше та ефективніше, от подивитесь. Ось що думає про це Анастасія: «Я навчилась робити роботу коли робиться 🙂 Якщо світла і зв‘язку немає і я нічого не можу з цим зробити, краще просто видихнути і підлаштуватися під ситуацію – посидіти почитати якусь книгу кілька годин і повернутися до роботи, коли з‘явиться світло, ніж 2 години битися головою об стіл.»

Спосіб 11. Технічна база

В умовах війни та хаосу з електроенергією українські бізнеси все одно прагнуть бути на зв’язку зі своїми клієнтами. І ми вас чудово розуміємо та підтримуємо! Аби робота не зупинялась під час вимкнення світла, можна: 

  1. Встановити онлайн-чат від HelpCrunch;
  2. Налаштувати чат-бот (без використання коду);
  3. Створити базу знань для клієнтського самообслуговування. 

Таким чином, клієнти отримуватимуть допомогу навіть за вашої відсутності, тож ви можете бути спокійними.

Загалом, команда HelpCrunch залишається надійною й без світла: підтримка працює з Польщі, а наші розробники швидко вирішили проблеми з інтернетом та продовжують додавати новий функціонал до нашого продукту. На нас можна покластися!      

Українці – сильні! 

Підсумок тут тільки один: ми – найсильніший народ, який не падає духом навіть коли летять ракети над головою та лунає повітряна тривога. Пам’ятаємо: тримаємось разом, підтримуємо один одного та робимо свою справу. Все буде Україна! 🇺🇦

P.S: цей текст був написаний переважно при заспокійливому світлі свічки (й з думками про те, що росія – все ще не має права на існування 🧘‍♀️)

свічка
Олеся Мельніченко
Олеся народилася в Донецьку, Україна. Протягом трьох років, вона працює в якості завзятої контент-маркетологині в HelpCrunch. Досвід Олесі охоплює такі позиції, як SEO-копірайтерка, маркетологиня та асистентка команди підтримки на платформі з бронювання авіаквитків. Її портфоліо налічує десятки статей про підтримку клієнтів, маркетинг та продажі як для блогу HelpCrunch, так й інших онлайн-ресурсів в ніші. Зараз вона самостійно вивчає іспанську та ніколи не втрачає можливості поповнити словниковий запас трьома мовами (англійською, німецькою та іспанською).
Підписатися:

Читайте також

Почніть вашу історію з HelpCrunch зараз

14 днів безкоштовно. Хутке налаштування. Жодних зобов'язань.

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website. Find out more
Allow